Cum știi ce Mac ai, dacă este cu procesor Intel sau Apple M1 pe arhitectură ARM

de: Alexandru Puiu
10 01. 2021

În 2020, Apple a început să comercializeze primele Mac-uri cu procesoare create in-house. Promovate ca utilizând Apple Silicon, acestea au la interior procesoare pe arhitectură ARM, similare cu cele din iPhone sau iPad.

Pentru aproximativ 2 ani de la lansarea primelor sisteme cu procesoare proprietare M1, Apple va vinde atât MacBook-uri și Mac-uri cu procesoare Intel, cât și computere cu SoC-uri create in-house. Acestea din urmă vor fi promovate sub denumirea de Apple Silicon, deoarece nu vor mai realizate de Intel, AMD sau alt producător de procesoare, precum Qualcomm.

Prima generație de procesoare Apple Silicon pe arhitectură ARM sunt intitulat M1 și, deși vin la pachet cu o autonomie generoasă, au și câteva minusuri. De exemplu, un Macbook cu M1 se rezumă la doar 2 porturi USB-C și o cantitate maximă de 16GB RAM. Ca referință, Apple îți oferă posibilitatea de a avea 64GB de RAM pe un MacBook Pro de 16 inci, dacă te țin buzunarele, deci 16GB nu este cea mai generoasă variantă.

Mai gravă decât atât însă, în opinia mea, este compatibilitatea cu anumite aplicații mai mult sau mai puțin populare. Parallels, de exemplu, un program care facilitează rularea de aplicații de Windows pe Mac nu funcționează pe un computer cu procesor Apple M1.

Dacă ai însă o fixație pentru autonomie și gramaj mic, noile portabile Apple sunt perfecte. Din acest motiv se și vând ca pâinea caldă.

Pentru că Apple vinde însă atât portabile cât și desktopuri cu Apple M1 și procesoare Intel, ar fi bine să știi pentru ce optezi. Nu de alta, dar toate sunt incluse ca fiind noi în portofoliul Apple.

În cazul în care ai primit cadou un Mac sau te uiți în magazin în speranța unei viitoare achiziții, ar fi bine să știi cum afli dacă include un procesor Apple M1 sau Intel. În acest scop, după ce ai pornit sistemul, fă click pe mărul mușcat din stânga sus și optează pentru About this Mac sau ”Despre acest Mac”. Imediat, ar trebui să întâmpini o fereastră precum cele de mai sus și de mai jos.

Dacă vorbim de un SoC Apple Sillicon, vei vedea referința Chip Apple M1. Dacă este vorba de un notebook cu procesor Intel, ca cel din imaginea de mai jos, vei vedea formularea Processor x.x GHz Intel Core i3, i5 sau i7. Ține de tine pentru care optezi.